top of page

JOHN & JOONIE​

​

John en Joonie zitten in de kleuterklas.

Ze wonen op een Caribisch eiland. 

Op een dag ontdekken ze een leguaan in de klas. Hij heet Igie. 

Samen met de kinderen beleeft hij avonturen en leert hij Nederlands. 



In de thema's komen alledaagse situaties aan bod. 

Door te werken met John en Joonie breiden de kinderen hun basiswoordenschat uit met behulp van verhaaltjes, TPR-activiteiten, spelletjes en liedjes. Bij de eerste 8 thema's zijn, ter inspiratie, de lessen volledig uitgeschreven als voorbeeldlessen in de vorm van een lesbrief. Aan de hand van de opzet van deze voorbeeldlessen kunt u de rest van uw lessen zelf vormgeven.

​

Naast het leren van de taal willen we met John en Joonie ook bijdragen aan de ontwikkeling van de sociale vaardigheden, sport en kennis van natuur en cultuur.

​

Meer informatie over onze visie, uitgangspunten en leerdoelen vindt u in de algemene handleiding

​

Ook hebben we tips voor de herhalingsweken, zodat u op een leuke manier de nieuwe woorden en vaardigheden kunt herhalen.

​

Het lesmateriaal kan gratis** per thema gedownload worden. Zie hiervoor de themapagina's op deze websites. 

​

Wij raden aan de bestanden op de volgende formaten af te drukken:

  • Handleiding leerkracht: A4

  • Werkbladen leerlingen: A4

  • Woordkaarten: A5 of A4

  • Praatplaten: A1

  • Spelborden: A3

  • Posters: A3

​

U kunt ook alle bestanden per formaat downloaden en afdrukken.

​

​


​

Voor vragen over het lespakket en voor toegang tot het drukbestand van alle documenten kunt u contact opnemen met de Taalunie: nvtcarib@taalunie.org .

​

*Deze leerlijnen zijn oorspronkelijk ontwikkeld onder regie van SLO in opdracht van OCW/Rijksdienst Caribisch Nederland in het project Leerlijnen Sint Eustatius (2014-2016). De leerlijnen zijn ontwikkeld door de Werkgroep Leerlijnen Nederlands als sterke vreemde taal, met medewerking van de Nederlandse Taalunie. De Taalunie heeft de SLO leerlijn aangepast en uitgebreid tot de hier gepubliceerde leerlijnen om hem bruikbaar te maken voor diverse contexten van Nederlands als Vreemde Taal.

​

Bronvermelding:
Hoogeveen, M. (red.), Werkgroep doorlopende leerlijnen (2016). Doorlopende leerlijnen Nederlands als sterke vreemde taal Sint Eustatius. Enschede: SLO.

​

**U mag dit materiaal gebruiken en bewerken voor uw eigen lessen. Indien u het lesmateriaal deelt, dient u de naam van het project en ontwikkelaars te vermelden. U mag dit werk niet gebruiken voor commerciële doeleinden.

VB_M01_hallo.jpg
VB_M01_igie.jpg
bottom of page